nieuws ≫ haken-en-ogen-aan-verstrekking-gegevens-anbi-s-aan-belastingdienst

Haken en ogen aan verstrekking gegevens ANBI’s aan Belastingdienst

maandag 09 maart 2020

Het via automatisering verstrekken van gegevens van ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instellingen) aan de Belastingdienst gaat niet zonder slag of stoot. Schenkingen of erfenissen aan ANBI’s zijn vrijgesteld van schenk- of erfbelasting.


Automatisering biedt op dit vlak veel mogelijkheden, maar er zijn ook nog tal van haken en ogen. Dat blijkt uit een pilot met enkele ANBI’s en een crowdfundingsplatform. Ook de staatssecretaris van Financiën worstelt daar mee, zo blijkt uit informatie die hij aan de Tweede Kamer stuurde.
In de pilot is aandacht besteed aan draagvlak, randvoorwaarden, bezwaren, mogelijkheden om gegevens uit te wisselen en verwachte effecten.

Voor de uitvoerbaarheid van giftenaftrek zijn nodig een eenvoudige regeling en een goede controlemogelijkheid. Voordeel zou vooral behaald kunnen worden als informatie direct kan worden verkregen van de ontvangende ANBI. Die informatie kan dan gebruikt worden bij c.q. vergeleken worden met de aangifte van de schenker. Het kan zelfs gebruikt worden bij het voorinvullen van de aangifte.

Indien u geld schenkt aan een ANBI, kunt u voor de IB-aangifte over 2020 een slim invulscherm gaan gebruiken. Dat invulscherm gaat het vrije invulveld vervangen. U kunt daarmee instellingen met een ANBI-status uit de lijst selecteren.

Wilt u meer weten over het doen van fiscaal aftrekbare schenkingen? Bel ons voor het maken van een afspraak.




Terug