Belastingvrij schenken

U kunt uw kinderen belastingvrij geld schenken. In de praktijk komen schenkingen van ouders aan kinderen vaak voor. Bijvoorbeeld om de kinderen extra geld voor studie, eigen huis of als reserve mee te geven. Bijkomstig voordeel, en soms ook juist de reden om te schenken, is het verlagen van de toekomstige erfenis en daarmee ook het verlagen van verschuldigde erfbelasting later.

Schenkingen kunt u juridisch gezien op verschillende manieren doen: op papier, in geld of in goederen. Daarnaast kunt u er voor kiezen wie de schenkbelasting moet betalen. Als u zelf de schenkbelasting wilt betalen, moet u een schenking “vrij van recht” doen. Als u dat niet doet, betaalt de ontvanger de belasting.

Schenking op papier

Steeds vaker vragen cliënten naar een schenking op papier. Bij een schenking op papier legt u op papier vast dat u iemand over een bepaalde tijd een bedrag geeft. Bijvoorbeeld omdat u het geld nu nog niet kunt missen. Of omdat het ‘vastzit’ in uw huis. Een schenking op papier heet in notariële akten vaak een ‘schuldigerkenning uit vrijgevigheid’.

Als u zich aan een aantal regels houdt, kan schenken op papier voordelig zijn. Daarom maken vooral ouders hiervan gebruik om hun vermogen over te dragen op hun kinderen. Het bedrag dat de ouders op papier schenken, telt namelijk niet mee met hun erfenis. De kinderen betalen daardoor minder erfbelasting. De schenkers moeten wel zorgen dat zij:

  • De schenking door een notaris laten vastleggen, dat moet bij elke volgende schenking opnieuw. Hier betaalt u kosten voor;
  • over het geschonken bedrag elk jaar minstens 6% rente betalen aan de ontvanger. U moet rente betalen, omdat de Belastingdienst de schenking op papier ziet als een schuld. De ontvanger heeft uw schenking als het ware direct weer aan u terug geleend.

Belastingaangifte
Voor de schenkbelasting moet de ontvanger aangifte doen als hij/zij meer dan de vrijstelling heeft ontvangen via de schenking op papier.

Voor de inkomstenbelasting dienen zowel de schenker als de ontvanger van het geld aangifte te doen in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Omdat de schenking een schuld voor de schenker is, geeft hij die op in de aangifte inkomstenbelasting. De schenker betaalt daardoor minder belasting over zijn/haar vermogen. U gaat daarbij uit van de waarde van de schuld op 1 januari.

De ontvanger vult het bedrag van de schenking in bij ‘uitgeleend geld en andere vorderingen’ in de aangifte. De ontvanger houdt ook de waarde van de vordering op 1 januari aan. De ontvanger moet daarover mogelijk inkomstenbelasting betalen.

Let er ook op dat schenkingen invloed kunnen hebben op toeslagen die u vanuit de overheid ontvangt.

Offerte aanvragen

Schenkingen in geld of goederen

U kunt schenkingen in geld doen, maar ook in goederen. Bijvoorbeeld een huis onder de marktwaarde aan uw kinderen verkopen; zij moeten dan over het verschil tussen marktwaarde en koopprijs belasting betalen. Of een renteloze lening, de fiscus ziet dan de in de markt gebruikelijke rente als schenking. U kunt veel belasting besparen als u goederen schenkt die in de toekomst waarschijnlijk veel meer geld waard worden. Daar tegenover staat dat u bij het schenken van goederen ook met andere belastingen te maken kunt krijgen, zoals overdrachtsbelasting en inkomstenbelasting.

Schenkbelasting betalen

Gaat u iemand schenken, dan moet de ontvanger schenkbelasting betalen. Iedereen die iets erft, krijgt te maken met erfbelasting. Hoeveel procent u aan de Belastingdienst moet betalen, hangt af van de omvang van de erfenis en van uw (familie)relatie tot de overledene. Over een deel van de erfenis hoeft u geen belasting te betalen, de overheid stelt jaarlijks de hoogte van de belastingvrijstellingen op. Ook de hoogte van de vrijstelling hangt af van uw (familie)relatie met de overledene.

Belastingvrij schenken
Belastingvrij geld schenken is niet zo ingewikkeld. U maakt gewoon het bedrag over naar de bankrekening van de ontvanger. Wat kunt u zoal belastingvrij schenken?

  • Als ouder mag u jaarlijks een geldbedrag aan uw (klein)kinderen schenken. De fiscus past dat bedrag elk jaar aan. Schenkt u meer dan dat bedrag, dan moet uw (klein)kind over dat meerdere schenkbelasting betalen.
  • U mag ook schenkingen doen aan “andere verkrijgers”, dat zijn mensen of organisaties die niet tot de kring van uw (klein)kinderen behoren of tot instellingen van algemeen nut (goede doelen) dan wel sociaal nut (dorpshuizen, sportverenigingen en dergelijke).
  • Eenmalig mag u aan kinderen tussen 18 en 40 jaar een groter bedrag overmaken. Het maakt verschil uit of u dat doet ter vrije besteding of voor studie dan wel een huis kopen of verbouwen. U moet deze eenmalige schenking wel opgeven bij de Belastingdienst.

Zie voor de vrijstellingen in 2024 het overzicht Schenk- en erfbelasting.

De 180-dagenregel

De Belastingdienst accepteert een schenking altijd als deze is vastgelegd in een notariële akte. Daarmee staat bijvoorbeeld de schenkingsdatum onbetwistbaar vast, onder meer van belang voor de 180-dagentermijn. Deze termijn is van toepassing bij overlijden. Als tussen de schenkingsdatum en de datum van overlijden van de schenker minder dan 180 dagen zit, wordt de schenking toch bij de erfenis geteld en moet er erfbelasting over worden betaald.

Wenst u advies over het doen van schenkingen, neem dan gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.